Mohamed Morsi, de la președinția Egiptului la închisoare

Mohamed Morsi, de la președinția Egiptului la închisoare
Publicat: 04/11/2013, 11:04
Actualizat: 31/01/2019, 22:25

Mohamed Morsi, propulsat din mediile clandestine ale mișcării Frații Musulmani – o confrerie islamistă mult timp interzisă în Egipt – la președinția țării arabe cu cea mai mare populație, va fi judecat începând de luni, după patru luni de la destuituirea sa de către armată, relatează AFP.

Deținut în secret de armată, după ce militarii l-au înlocuit cu un președinte și un Guvern interimare, pe 3 iulie, el urmează să dea socoteală alături alți 14 acuzați pentru „incitare la omor” împotriva manifestanților, în confruntări în care au fost ucise șapte persoane, în fața palatului prezidențial, pe 5 decembrie 2012.

Candidatul mișcării Frații Musulmani, în 2012, în primele alegeri prezidențiale democratice din țară, și-a anunțat deja susținătorii că nu va recunoaște autoritatea judecătorilor săi și că, în consecință, „nu îl va apăra vreun avocat” într-un proces pe care îl consideră organizat de către „puciști”.

La aproape doi ani de când mișcarea Frații Musulmani a obținut o victorie detașată în alegerile legislative, iar după aceea în alegerile prezidențiale, destituirea lui Morsi a fost punctul de pornire al unei reprimări brutale. Cel puțin 1.000 de manifestanți pro-Morsi au fost uciși de către armată și poliție la jumătatea lui august, iar alți peste 2.000 de membri ai mișcării Frații Musulmani, inclusiv aproape toți liderii confreriei, au fost arestați.

Mohamed Morsi, un inginer absolvent al unei universități americane, devine deputat „independent” în perioada 2000-2005 și este încarcerat în 2006 timp de șapte luni. Este încarcerat din nou, pentru o scurtă perioadă de timp, împreună cu alți câțiva zeci de islamiști, pe 28 ianuarie 2011, după trei zile de la izbucnirea revoltei populare împotriva predecesorului său Hosni Mubarak.

Când candidează la funcția supremă, la începutul lui 2012, este numit „roata de rezervă”, pentru că îl înlocuiește pe cel prezentat drept prima opțiune a confreriei, extrem de bogatul finanțator al mișcării Frații Musulmani Khairat el-Shater, a cărui candidatură este invalidată.

Morsi este ales în turul doi, în urma unei confruntări cu un oficial de rang înalt din cadrul regimului Mubarak, Ahmed Shafik, și devine primul președinte al Egiptului care nu provine din rândul armatei și primul șef de stat reprezentând curentul islamist, în folosul căruia este acuzat că acaparează puterea.

Anul petrecut ca președinte al Egiptului este marcat de crize repetate, iar exact la împlinirea unui an de când a fost ales, milioane de egipteni ies în stradă pentru a-i cere să plece. Trei zile mai târziu, armata se sprijină pe această mobilizare pentru a-l destitui pe cel care promisese când a obținut victoria că va fi „președintele tuturor egiptenilor” și garantul idealurilor democratice ale revoltei care l-a îndepărtat pe Mubarak de la putere.

În 2010, devenit membru al Biroului Politic al mișcării Frații Musulmani, face declarații antisemite care apar, ulterior, în presă.

Provenind dintr-o familie modestă, din guvernoratul Al Sharqia, în Delta Nilului, unde s-a născut în 1951, Morsi absolvește Universitatea din Cairo în 1975 și obține în 1982 titlul de doctor al Universității South Carolina. Este căsătorit, are cinci copii și a condus pentru o perioadă de timp Partidul Libertății și Justiției (PLJ), aripa politică a mișcării Frații Musulmani.

Alura robustă, manierele simple și modul de a vorbi pe înțelesul tuturor au contribuit la o anumită perioadă de grație în primele luni de mandat. Însă le pare, rapid, destul de multor egipteni, avid de putere, hotărât să islamizeze într-un ritm rapid societatea egipteană și să instaureze un regim autoritarist. Susținătorii săi subliniază, în schimb, că este legitimat de urne și că problemele cu care a fost nevoit să se confrunte – administrații corupte, disfuncționalități economice, tensiuni interconfesionale – nu datează de la venirea sa la putere.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...